Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hangi Kahve Nasıl Tüketilmelidir?

Kahve çekirdekleri ile farklı demleme yöntemi ve farklı aletler kullanarak çok çeşitli içim ve karakteristikte kahve üretilebilmektedir. Kahve çekirdekleri sayesinde binlerce çeşit kahve hazırlanabilir. Öğütülmemiş kahvelere, çekirdek kahve, öğütme makinesinden geçirilen kahvelere ise kullanıma hazır öğütülmüş kahve denilmektedir. Gerekli öğütme işlemi yapıldıktan sonra ise hangi kahvenin nasıl tüketildiği önemlidir.

Kahvenizi içmeye başlamadan önce; ilk olarak eğer çekirdek kahve satın aldıysanız öğütme işlemi yapmanız gerekmektedir. Öğütme işlemi için değirmen olarak adlandırılan öğütücülere ihtiyacınız vardır. Değirmenler, otomatik ya da manuel olarak farklı tip ve boyutta olabilmektedirler.
Otomatik olan değirmenler, kahve çekirdeğinin ayarlanmış çekim ayarında istenilen şekilde öğütülmektedir. Manuel olanlar ise kol gücü ile çalışmakta miktar ve derecesi size bağlı olmaktadır.

Ev ve ofiste özellikle hazırlanması pratik olduğundan ve kahvenin tadına varabilmek için en çok tercih edilen kahve türü filtre kahvedir.

Filtre kahve için iyi bir kahve seçiminin yanında en önemli konu kahve çekirdeklerinin öğütme şeklidir. Her kahve türüne ve çekirdeğine göre birbirinden farklı öğütme işlemleri bulunmaktadır. Filtre kahve için önerilen çekilme orta derecede olmalıdır. Örneğin espresso için çekilmiş kahveyi, filtre kahve için kullanamazsınız. Filtre kahveyi, French Press ya da filtre demleme makinesinde kolayca ve istediğiniz kıvamda hazırlayabilirsiniz.

French Press ile kahve hazırlayabilmek için bardak başına bir ölçü kahve koyarak, üst kısmına sıcak su ekleyebilirsiniz. Kahvenizi bir miktar (4 dakika olarak önerilir) demledikten sonra içime hazır hale getirebilirsiniz.

Filtre kahve makinesi için de su haznesine soğuk su ekleyip kahve bölmesine -makinenin işlevine göre kağıt filtre de yerleştirerek- kahvenizi hazırlayabilirsiniz. Kahvenizin tadını yumuşatmak için tercihen ılık süt tercih edebilirsiniz.

Ülkemizde çok tüketilen ve yüzyıllık bir geleneği kapsayan Türk kahvesi içimi için belirli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Türk kahvesi hazırlayabilmek için bir cezveye veya otomatik kahve makinesine ihtiyacınız olacak. Türk kahvesi için en önemli nokta, eğer şekerli içilecekse şekerin kahve hazırlama esnasında katılmasıdır. Şekerin sonradan katılması kahvenizin köpüğünü ve tadını bozacaktır.

Gelelim Espresso bazlı kahvelerin içimine. Espresso bazlı kahve çeşidi pek çok olduğundan dolayı bu kahveden ancak genel özellikleri ile söz edilebilir. Sık tüketilen Espresso, Americano, Latte, Mocha gibi kahvelerin kendilerine özgü tatları bulunmaktadır. Espresso içmek için elzem nokta küçük bardaklarda içilmesi ve hızlı yudumlarla tüketilmesidir. Bu kahvenin sertliğinin ve aromasının hissedilmesi için en iyisidir. Limon ile tüketilirse size farklı bir lezzet sunabilir. Espresso bazlı kahvelerde tadı tam alabilmek için en önemli nokta şeker kullanmadan kahvenizi tüketmektir.

Leave a comment

0.0/5